Ένας επιστήμονας υπολογιστών που πρόβλεψε πως το Διαδίκτυο θα επηρέαζε τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων, ο Ντερούζος πρόβλεψε τη δημοτικότητα των προσωπικών υπολογιστών και συνέβαλε στη μεγιστοποίηση του δυναμικού τους ως διευθυντής του εργαστηρίου της Πληροφορικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Γεννημένος στην Αθήνα, την Ελλάδα το 1936, ο Δερτούζος ήταν γιος μιας πιανίστας και ενός ναύαρχου στο Ελληνικό ναυτικό. Μετά την αποφοίτησή του από το Ακαδημία Αθηνών, παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας με υποτροφία Fulbright και πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα, από το MIT, που προσχώρησε το 1968.

Κάτω από την καθοδήγηση του Δερτούζου, το Εργαστήριο Πληροφορικής του MIT αναπτύχθηκε σε ένα ακμάζον ερευνητικό κέντρο που απασχολούσε εκατοντάδες ανθρώπους που συνεργάζονταν σε καινοτομίες όπως τα κατανεμημένα συστήματα, οι υπολογιστές που μοιράστηκαν χρόνο, η κρυπτογράφηση ArpaNet και RSA, ένας αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για την ασφαλή μετάδοση δεδομένων. Ο Δερτούζος εργάστηκε για να καταστήσει το LCS το βορειοαμερικανικό σπίτι του World Wide Web (W3C), μιας συμμαχίας εταιρειών που προωθούν την εξέλιξη και τη διασύνδεση του Ιστού. Ο Δερτούζος στρατολόγησε τον Sir Timothy John Berners-Lee, τον εφευρέτη του World Wide Web, για να το τρέξει.

Ήδη από το 1980, ο Δερτούζος γράφει για την "Η Αγορά Πληροφοριών" μια ιδέα που επεκτάθηκε στο βιβλίο του του 1997: Τι θα είναι: Πώς ο Νέος Κόσμος της Πληροφορίας θα αλλάξει τη Ζωή μας. "Αν απομακρυνθούμε από τη διαφημιστική εκστρατεία", παρατηρεί, "προκύπτει μια απλή, ευδιάκριτη και αναπόφευκτη εικόνα - μιας αγοράς πληροφοριών όπου οι άνθρωποι και οι υπολογιστές τους θα αγοράζουν, πωλούν και θα ανταλλάσσουν ελεύθερα πληροφορίες και πληροφορίες."

Επιμένοντας στη σπουδαιότητα της «εισαγωγής της τεχνολογίας στη ζωή μας και όχι το αντίστροφο», ο Δερτούζος ώθησε την LCS να διευθύνει το έργο Oxygen του 1999 σε συνεργασία με το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του MIT. Ο στόχος αυτού του μαζικού σχεδίου ήταν να καταστήσει τους υπολογιστές "φυσικό μέρος του περιβάλλοντός μας όπως τον αέρα που αναπνέουμε".

Όπως αντικατοπτρίζεται στον τίτλο του τελικού βιβλίου του, Η ημιτελής επανάσταση: υπολογιστές που βασίζονται στον άνθρωπο και τι μπορούν να κάνουν για εμάς, η πίστη του Δερτούζου στην τεχνολογία ήταν πάντοτε στηριγμένη στην επιθυμία της να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό της ανθρωπότητας.

Δείτε το κείμενο της Google: https://goo.gl/iVA4h3

Facebook

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από την InfonetGroup με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε. Όροι Χρήσης - ΠΠΔ