Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού ως «World Wide Web», που έμελε να αλλάξει τον κόσμο. Το Google Doodle τιμά τα 30 χρόνια από τότε που μπήκε στη ζωή μας το WWW («World Wide Web») και έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Δημιουργός του είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λη, ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία, τη δεκαετία του ‘80.

Μόνο που ο 33χρονος τότε μηχανικός λογισμικού δεν μπορούσε να φανταστεί τι αντίκτυπο θα είχε χρόνια αργότερα αυτή η φοβερή εφεύρεση που μόλις είχε παρουσιάσει στον προϊστάμενό του.

tim berners leeΟ Berners-Lee οραματίστηκε «μια μεγάλη βάση δεδομένων με υπερκείμενο που θα περιλάμβανε συνδέσμους» υπό την ονομασία «Mesh». Η βάση αυτή είχε ως στόχο να βοηθήσει τους συναδέλφους του Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής CERN στην Ελβετία, για να μπορούν να κοινοποιούν πληροφορίες μεταξύ πολλαπλών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τελικά, το αφεντικό του Berners-Lee επέτρεψε στον 33χρονο τότε Tim να αναπτύξει το ταπεινό διάγραμμα ροής σε ένα λειτουργικό μοντέλο.

Κάπως έτσι, γεννήθηκε η γλώσσα HTML, η εφαρμογή HTTP και τελικά το WorldWideWeb.app. Αυτό ήταν και το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στον Ιστό και επεξεργασίας σελίδων. Ως το 1991, οι εξωτερικοί εξυπηρετητές (servers) του Ιστού είχαν ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Πλέον, ήταν απλώς θέμα χρόνο ο Ιστός να αλλάξει δραματικά τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, οδηγώντας στην νέα Εποχή της Πληροφορίας. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 2 δισ. ιστότοποι στο Διαδίκτυο.

Είτε τους χρησιμοποιούμε για τα email, είτε για μια επιστημονική εργασία, είτε για παιχνίδι, είτε απλώς για τσεκάρουμε βιντεάκια με όμορφα κουταβάκια, σίγουρα πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον Παγκόσμιο Ιστό.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να συγχέουμε τον Παγκόσμιο Ιστό με το Διαδίκτυο, το οποίο αναπτυσσόταν ήδη από τη δεκαετία του ’60. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια online εφαρμογή που δημιουργήθηκε με βάση συγκεκριμένες καινοτομίες όπως η γλώσσα HTML, οι «διευθύνσεις» URL, το πρωτόκολλα μεταφοράς υπερκειμένου (HTTP).

Ο Ιστός μετατράπηκε εξάλλου σε μια αποκεντρωμένη κοινότητα, βασισμένη στις αρχές της οικουμενικότητας, της συναίνεσης και του σχεδιασμού από τα κάτω προς τα πάνω.

«Υπάρχουν πολύ λίγες καινοτομίες που άλλαξαν πραγματικά τα πάντα», υπογραμμίζει ο Jeff Jaffe, γενικός διευθυντής του World Wide Web Consortium.

«Ο Παγκόσμιος Ιστός ήταν πλέον επιδραστική καινοτομία της εποχής μας», προσθέτει ο ίδιος.

Χρόνια πολλά στα τρία «W» που άλλαξαν για πάντα τη ζωή μας!

Facebook

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από την InfonetGroup με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε. Όροι Χρήσης - ΠΠΔ